Manapság oly divatos és közkedvelt lett egészségesen táplálkozni, odafigyelni arra, hogy milyen minőségű tápanyagokat, vitaminokat, nyomelemeket viszünk be a szervezetünkbe. De vajon elég csak magukra a tápanyagokra odafigyelni? Vagy ennél azért többről van szó?

 

Nem mindegy, hogy azok a táplálékok, amiket magunkhoz veszünk, milyen mértékben és hogyan képesek szervezetünkben hasznosulni. Ehhez szükség van egyrészt megfelelően működő szervezetre, egészséges bélflórára, másrészt különböző vitaminokkal támogathatjuk, segíthetjük a tápanyagok felszívódását. A következőkben ezeket vizsgáljuk meg egy picit közelebbről.

 

Az első állomás, mikor elfogyasztunk valamilyen táplálékot, maga a szájüreg. A közmondás úgy tartja, hogy a jó emésztés a szájban kezdődik, hiszen már a nyálban megtalálhatóak azok az emésztőenzimek, amelyek elkezdik a tápanyagok bontását.

 

Ezért van az például, hogy ha sokáig rágunk egy falat kenyeret, egy idő után édes ízt érzünk a szánkban, hiszen a keményítőt a hosszasabb rágás hatására a nyálban található amiláz szőlőcukorrá bontja szét. Emiatt különösen fontos odafigyelni arra is, hogy alaposan, legalább 20-30-szor megrágjuk a szánkba kerülő ételt. Ezzel megkönnyítjük a következő állomások, főként a gyomor munkáját.

 

A gyomorban köztudottan alapvetően savas kémhatású közeg van, amely segíti a zsírok és B-vitaminok felszívódását. A gyomorsavhiány rontja a tápanyagok felszívódását, valamint az erősen savas gyomor is tud csúnya rendellenességeket előidézni, tehát elsősorban érdemes odafigyelni arra, hogy ne terheljük túl gyomrunkat egy étkezésen belül túl sok elfogyasztott táplálékkal (túlevéssel), illetve, hogy az étkezések között legalább 3-5 óra teljen el. A rendszeres vízfogyasztás szintén nagymértékben segíti a gyomor optimális működését.

 

A legnagyobb felszívó bélrendszeri felületünk a vékonybél, itt történik a felszívódás jelentős része. A vékonybél bolyhait azonban irritálhatják a bő olajban sült ételek, az alkohol, a tejtermékek jelentős része, illetve azok a táplálékok, amelyekre érzékenyebbek, netán allergiásak vagyunk, mégis magunkhoz vesszük őket. Ezeket érdemes tehát kerülni, vagy legalább is kis mértékben fogyasztani. Szerencsére a bél nyálkahártyája a leggyorsabban regenerálódó sejtjeink közé tartozik, és jó hír még az is, hogy bizonyos tápanyagokkal, vitaminokkal segíthetjük a munkáját

 

Ezek a tápanyagok a következők:
A-vitamin, mely erőssé és rugalmassá teszi a sejtmembránt
cink, mely elengedhetetlen a regeneráláshoz,
illetve különböző aminosavak, mint például a glutamin, melyből a bél nyálkahártyájának sejtjei képesek energiát nyerni.

 

Ezeket tabletta formájában is bejuttathatjuk a szervezetünkbe, vagy magával az elfogyasztott táplálékkal is, például répával, hagymával, narancsos színű zöldségekkel és gyümölcsökkel.

A glutamin, pontosabban az L-glutamin az izomkárosodás kockázatát is csökkenti, és javítja a fehérje-anyagcserét. Műtétek, antibiotikumos kezelések után és bélrendszeri fertőzésekből való lábadozáskor különösen jótékony, fontos a szerepe, ilyenkor nyugodtan vegyünk magunkhoz lefekvéskor egy pohár vízben feloldott púpos kávéskanálnyi (kb. 5 gramm) glutaminport (gyógyszertárakban olcsón beszerezhető).

 

Ugyanakkor az is fontos és cseppet sem elhanyagolható tényező, hogy bizonyos tápanyagok segítenek más tápanyagok felszívódásában. Ezeket érdemes együtt, egyszerre bejuttatni a szervezetbe. Ilyen páros például a kálcium-magnézium, vagy a cink és a B6 vitamin. Ugyanígy viszont néhány tápanyag gátolhatja egymás felszívódási képességét, a cink és a szelén például vetélytársaknak is nevezhetőek, ezeket érdemes külön időpontokban, jó pár óra vagy akár egy napszak különbséggel magunkhoz venni őket (a cinket mondjuk reggel, éhgyomorra, a szelént pedig lefekvéskor).

 

Különösen ügyelni kell az úgynevezett ételtársításokra is. Egyre elterjedtebb az a tudományos megfigyelésekre és kísérletekre alapozott tény például, hogy a keményítő tartalmú ételeket nem tanácsos fehérjékkel együtt fogyasztani, hiszen amíg a keményítők (kenyér, lisztes ételek, burgonya) megemésztéséhez semleges vagy lúgos közegre van szükség a gyomorban, addig a fehérjék (húsok, tejtermékek, tojás, szója) megemésztéséhez savasra. Ez a két kémhatás pedig köztudottan kioltja egymást. Ezért játszódik le kiadós ebédek után az a jelenség, amikor az ember étkezés után elálmosodik, és legszívesebben ledőlne 1-2 órára aludni, hiszen ilyenkor az energiafelhasználás a gyomorban koncentrálódik. A keményítők megemésztése ilyenkor leáll, erjedésnek indul, amely során alkohol képződik, ez pedig káros. Az egész emésztési folyamat ilyenkor a hasnyálmirigyet terheli.

 

A bélcsatornába 2 emésztőenzimet termelő szerv kivezető csöve torkollik, a máj váladéka, az epe, és a hasnyálmirigyé, a hasnyál. Előbbi főként a zsírok megemésztésében játszik fontos szerepet, míg utóbbi a fehérjékért felelős nagymértékben.

 

A vastagbélben már csak a víz és az ásványi sók visszaszívása történik, illetve a salakanyag képződés.

 

Ha esetleg gyulladásos folyamat alatt áll a szervezetünk, határozottan kerülni kell a tejtermékeket! Ezek ugyanis elősegítik a gyulladásképződést. Az omega-3 zsírsavak viszont gátolják ezt a folyamatot, és segítik a regenerálódást, ezeket tanácsos nem csak ilyenkor, hanem rendszeresen is vagy táplálékból (halfélék, főleg szardella vagy szardínia, diófélék) vagy étrendkiegészítőkből magunkhoz vennünk.

 

Összefoglalva álljon itt néhány alapelv, amely segít a helyes emésztési és felszívódási folyamatok kialakításában:

 

  • étkezés közben ha lehet, ne fogyasszunk kávét, alkoholt, fekete teát
  • ne fogyasszunk együtt gyakran (vagy semennyire) keményítő és fehérje tartalmú ételeket
  • igyunk sok folyadékot (legjobb tiszta víz formájában)
  • az étkezések között teljen el 3-5 óra, és inkább többször együnk kevesebbet
  • használjunk ásványi anyagokat tartalmazó készítményeket, multivitamint, valamint figyeljünk az összeférhetetlen vitaminok külön- és az egymást segítő vitaminok együttes alkalmazására
  • változatosan és rostokban gazdag ételeket együnk, hiszen ezek segítik a feszesebb emésztést
  • lefekvés előtt, ha gyomrunkat túlterheltnek érezzük, nyugodtan vegyünk be 5 gramm glutamint.
error: Tartalom másolásvédett !!