A C-vitamin csodaszer, ezt Szent-Györgyi Albertnek köszönhetően mára már nagyon jól tudjuk. Megfázáskor, influenza járvány idején vagy csak úgy általában a téli hónapokban igyekszünk is bőségesen beszedni belőle, hiszen köztudott, hogy nagyon jó antioxidáns és vírus ölő. Jótékony hatása azonban nem merül ki ennyiben, a következőkben összeszedjük, miért is érdemes a C-vitamint nem csak megfázáskor, de mindennap, az év minden szakában fogyasztani.

 

Az ember azon emlős fajoknak az egyike, amelyek nem képesek C-vitamint előállítani, tehát mindenképp külső forrásból kell hozzájutnia. Ez viszonylag egyszerű feladat, hiszen rengeteg ételünkben, számos zöldségben és gyümölcsben található meg bőségesen (citrom, citrus-félék, homoktövis, káposzta, paprika, salátafélék, málna, brokkoli, hogy csak a legismertebbeket említsük).

 

 A dolog hátulütője viszont az, hogy vízben oldódó vitaminként hamar kiürül a szervezetből. Ezért fontos, hogy napi szinten pótoljuk, illetve ha tabletta formájában vesszük be, nyújtott felszívódásút válasszunk. A hivatalosan ajánlott napi C-vitamin szükséglet 60-500 mg-nak felel meg, ám számos tudós és kutató jutott arra a következtetésre vizsgálatok és kutatások során, hogy ennél jóval többet is lehet, sőt kell is fogyasztani egészségünk megőrzésének érdekében. Már maga Szent-Györgyi Albert is minimum napi 1000 mg-ot vett be ebből a csodaszerből, olykor még többet. Általánosságban elmondható, hogy a napi 1000-5000 mg még teljesen ésszerű mennyiség.

 

Na de miért olyan fontos ez a nagy dózis, ha még betegek sem vagyunk?

 

A válasz egyszerű: megelőzés végett. Ez a mennyiség már számottevően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét, a rákos megbetegedések kockázatát, és az izületi gyulladást.

 

Mivel erős antioxidáns, véd a káros szabadgyököktől, melyek a sejtek öregedését és elburjánzását okozzák. Segíti az immunrendszer optimális működését, támogatja a kollagénképződést, ezáltal hozzájárul az íny, a fogak, a csontozat, a kötőszövet, a porcok és a bőr normál állapotának fenntartásához. Segít a koleszterin elleni harcban is, hiszen meggátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra, így akár a vérnyomás szabályozásában is részt vehet.

 

A fiatalság zálogaként is szokták emlegetni, hiszen a bőr kötőszöveteinek 70%-át kitevő kollagén képzésében is szerepet játszik. Rugalmasabb, feszesebb, ragyogóbb lesz tőle a bőr.

 

Érdemes reggelente éhgyomorra elkortyolgatni egy pohár langyos citromos vizet, de ha valaki nem tud lemondani a reggeli kávéról, akkor már az is jótékony hatású, ha napközben teszi meg ezt. A citrusok savai egyébként remek hámoldó hatásukkal képesek finomítani a bőrfelszínt, ezért számos bőrhámlasztó készítményben használják őket.

 

Tartósítószerként is használatos a C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, segítségével az ételek hosszabb ideig őrzik meg színüket és ízüket. Házi befőzések alkalmával már nyagyanyáink is ezt használták.

 

Ha mindez nem lenne elég meggyőző, nézzük, milyen tünetek, betegségek léphetnek fel a C-vitamin hiányakor: szorongás, depresszió, túlsúly, alvászavarok, nyálkahártya-gyulladás, ínyvérzés, hajhullás, látás zavarok, idegrendszeri gyengeség, visszértágulás.

 

Végezetül néhány érdekesség, amelyekkel kiegészíthetjük a már szinte szakértői C-vitamin tudásunkat!

 

  • A C-vitamint nem lehet túladagolni, hiszen a felesleg vizelettel kiürül.
  • A természetes és a mesterséges úton előállított aszkorbinsav kémiailag teljesen azonos egymással.
  • A C-vitamin raktárak hamarabb kiürülnek idős korban, várandósság, betegség, diéta, dohányzás vagy alkoholizmus esetén.
  • Hő hatására lebomlik, tehát főzés közben szinte teljesen megsemmisül, ezért fontos főként nyers ételek formájában magunkhoz venni.
  • A déli gyümölcsöket általában még zölden szedik le, így hiába kerül “éretten” a boltok polcaira, a közhiedelemmel ellentétben sokkal csekélyebb vitamin tartalommal rendelkeznek.
  • A C-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin hármas kombinációja drasztikusan erősítik egymás antioxidáns hatását, főleg a látás javításában van nagy szerepük.
  • A csipkebogyóban található bioflavonoidok segítik a C-vitamin jobb hasznosulását.

 

Boltunkban választhat C vitamin rágótablettát és 200mg-os tablettát is.

error: Tartalom másolásvédett !!