A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövényeként nyilvántartott növény, nagyon sokoldalú gyógyhatással rendelkezik, melyet ősidők óta használ az emberiség. Segítség lehet egy megfázás során, de komolyabb szív és érrendszeri panaszokra is jó orvoslást jelenthet.

 

Ázsiában őshonos növény, mely az egész világot meghódította különleges ízével és gyógyhatásával. Egyes népek az ókorban varázserőt tulajdonítottak neki. Más népek szent növényként tisztelték. Gonosz szellemektől való védőszerepet nyilvánítottak neki. A pestisjárvány idején viseltmadárfejmaszk légzőnyílásába is fokhagymát tettek. Magyarországon a 15. század óta termesztik. És azóta szinte egy ételünk sem létezik, aminek ne vált volna alkotóelemévé. Gerezdjéről szaporítják, kiváltképp igénytelen növény, jól viseli a hideget és a meleget is egyaránt. Hazánkban Makón termesztjük a legtöbb fokhagymát.

 

A fokhagyma hatása érrendszerünkre

A fokhagymában gazdag ételeink azonban sajnos már nem tartalmaznak gyógyhatással rendelkező összetevőket. Ezek ugyanis hő hatására lebomlanak. Csak a nyers fokhagymának van gyógyhatása. Ezen gyógyhatások közül az egyik legfontosabb az érrendszerre való hatása. Gátolja az érelmeszesedés. Közismert értágító és vérnyomáscsökkentő hatásáról. Melyek legfőképp a szívtől távol lévő erekben érvényesülnek, különösen az agy, szem, láb szűkült ereiben. A bélrendszerünkben található erekre is hatással van, így csökkentheti a puffadást, felfúvódást is.

 

Fokhagyma a vérrögök ellen

Véralvadásgátló hatásáról is közismert, hiszen blokkolják az ebben résztvevő fehérjék működését. Ezáltal a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását is megelőzi. Egyes alkotóelemei oldják a szívkoszorú ereinek görcsét, így lassítja a szapora szívműködést, ezzel javítva szívünk teljesítőképességét.

 

Fokhagymával a megfázás ellen

Megfázásaink során is hű társunk lehet. Enyhíti a köhögéses és légúti panaszokat. Otthonunkban akár készíthetünk szirupot mézből és fokhagymából. Szeleteljük fel a fokhagymát majd öntsünk rá körülbelül 1 dl mézet. Hagyjuk állni a hűtőben legalább két óra hosszát. Ezután semmi más dolgunk nincs, mint minden órában elfogyasztani belőle egy kiskanálnyi adagot. Ha el szeretnénk kerülni a kellemetlen, erős fokhagymaízt, semmiképp se rágjuk szét, csak nyeljük le gyorsan. A maradékot hűtőben sokáig tárolhatjuk.

 

A fokhagyma antioxidáns tartalma

A fokhagyma rendkívül erős antioxidáns hatású növény. Magas antioxidáns tartalmát a benne található allicin nevű növényi összevő bomlásakor felszabaduló savnak köszönheti. Az allicin lebomlásakor keletkező szulfitsav ilyenkor kapcsolatba lép a rákot okozó szabadgyökökkel, és szinte azonnal leköti azt. Kiváltképp a prosztatarák megelőzésére alkalmas.

 

A fokhagyma görcsoldó, baktériumölő hatása

Csökkenti a menstruációs görcsöket, gyomorpanaszokat. Emellett gombás fertőzések ellen is kiváló lehet. Különböző bélfertőzések, baktériumok és vírusok leküzdésében is hű társunk lehet a bajban. Erős féregölő, nyákoldó hatása van.

 

Praktikus megoldás, szerezzük be étrendkiegészítő formájában

Illata és íze miatt elég megosztó növény a fokhagyma. Hatása azonban nem megkérdőjelezhető. Ha nem tudunk megbarátkozni ízével, esetleg olyan eseményen veszünk részt, ahol kellemetlenséget okoz, ha szájunk fokhagymaszagú, mindenképp szerezzünk be belőle étrendkiegészítő formájában kapható terméket. A Garlic Allium Complex, a fokhagymafélék széles választékából származó koncentrált kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítő tökéletes választás lesz ez esetben. Egyszerű módja annak, hogy hozzájussunk a fokhagymában rejlő csodálatos hatóanyagnak, anélkül, hogy meg kéne ennünk nyersen azt. Nem okoz kellemetlen leheletet, könnyen emészthető. Rozmaringot is tartalmaz, mely szintén természetes antioxidáns.

error: Tartalom másolásvédett !!