Esszenciális zsírsavaknak a többszörösen telítetlen zsírsavakat hívjuk. Ezek azok a jó fajta zsírok, melyek képesek szervezetünket megszabadítani az elsavasodástól, lelassítani az öregedési folyamatokat, enyhíteni a gyulladásos állapotokat, csökkenti a szív- és érrendszeri problémák kialakulását, és sejt szinten serkenteni az anyagcserét.

 

A szakemberek már régen felhívták az emberek figyelmét arra, hogy kiemelten fontos az antioxidánsokban, elemi rostokban, és esszenciális zsírokban gazdag táplálkozás. Mivel az esszenciális zsírok előállítására az emberi szervezet nem képes magától, ételek vagy táplálék kiegészítők formájában van szüksége arra, hogy hozzájusson. A legismertebb és legfontosabb esszenciális zsírsavak a következők:

  • omega 3
  • omega 6
  • omega 9 (ez, a többitől eltérően csak egyszeresen telítetlen zsírsav)

 

Az omega 3 és 6 zsírsavak ermészetes forrásai:

  • halolajban gazdag halak: lazac, tonhal, makréla, szardínia, hering, pisztráng stb.
  • növényi olajok: lenmagolaj, szőlőmagolaj, repce, olívaolaj, avokádó, kókuszzsír stb.
  • növények, sötét leveles zöldségek: búzacsíra, kelbimbó, spenót, petrezselyem
  • olajos magvak: dió, mák, mogyoró, napraforgómag, mandula

 

Napi 1-2 gramm az ideális mennyiség ebből a zsírsavból, mely, ha nem folytatunk éppen mediterrán étkezést, napi szinten nehezen megoldható.

Alapvetően 3 típusát különböztetjük meg az omega 3 zsírsavaknak: ezek az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA).

Amit még érdemes tudni az az, hogy nem mindegy, milyen arányban juttatjuk hozzá szervezetünket az omega 3 és 6 zsírsavakhoz. Az ideális omega 3/omega 6 arány 1:1 és 1:4 közt van. Sajnos a nyugati társadalmakban ez az arány eltorzult, kb. 20-30-szor annyi omega 6 zsírt veszünk magunkhoz átlagosan, mint omega 3-at. A helyes arány kialakítását csakis tudatos táplálkozással lehet kialakítani. A növényi olajok jelentős része (főleg a napraforgó olaj, amellyel az átlag ételek jelentős hányada készül) hemzseg az omega 6 zsírsavakban, míg az omega 3 zsírokat leginkább a sós vízi halakból és sötétzöld leveles növényekből tudjuk magunkhoz venni.

 

Ennek a megfelelő aránynak a kialakítására ma már számos táplálék kiegészítő áll segítségként rendelkezésünkre. Megfelelő omega 3 bevitelről magas minőségű halolaj kapszulákkal tudunk gondoskodni. Az Omega-3 Salmon Oil tiszta lazacolajat tartalmaz, mely az egyik legtisztább forrása az omega 3 zsíroknak. Előállításához a legjobb minőségű, nagy gonddal válogatott, egészséges, nehézfémektől mentes sós vízi lazacokat használnak. Az Omega-3 Salmon Oil Plus pedig olyan étrendkiegészítő kapszula, mely az omega 3 zsírsavak mind a 8 tagját igazoltan a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően tartalmazza. Könnyen és gyorsan épül be a sejthártyába, és kiemelten jótékonyan hat a szívműködésre és a gyulladásos folyamatok visszafordítására.

 

Az esszenciális zsírsavak mellett a karotinoidok is nagyfokú védelmet nyújtanak az emberi szervezet számára. Abban is hasonlít omega-jelzővel ellátott társaira, hogy szintén megtalálható az élénk, sötétzöld növények leveleiben, és az emberi szervezet ennek az előállítására sem képes sajnos. Fogyasztásuk javítja a bőr, a köröm, és a haj állapotát. Igen erős antioxidánsok, ezért segítenek megelőzni az ízületi gyulladásokat, reumás megbetegedéseket, a szív-infarktust és a korai öregedést is. Emellett csökkentik a napsugarak bőrkárosító hatásait is, mely ilyenkor nyáron igencsak fontos. Az élénk színű zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, mint például a paprika, paradicsom, cékla, répa, sütőtök, mángold, padlizsán (héja), és a már korábban felsorolt sötétzöld levelesek.

 

Egészség-védő szerepüket számos kutatás bizonyítja, továbbá azt is kiderítették, hogy a különböző karotinoidok nemcsak egymás hatását erősítik, de képesek szinergiában más vitaminokkal és aminosavakkal fellépve azoknak a hatásait is megsokszorozni, s ezáltal sokkal komplexebb védelmet nyújtani. Így van ez az omega 3 zsírsavak esetében is:
a karotinoidok zsírban oldódó vegyületek, ebben eddig nincs is semmi meglepő, viszont egy, az European Journal Of Nutrition-ban megjelent cikk szerint, az omega 3 zsírsavak is képesek egyes karotinoidok hatásait megerősíteni.

 

Ezért ajánlott halolaj kapszulával együtt karotinoid tablettákat is fogyasztani, melyre a Carotenoid Complex táplálékkiegészítő tökéletes választásnak bizonyul, hiszen minden egyes tablettájában optimális, egy adag zöldségnek- és gyümölcsnek megfelelő mennyiségű karotin található. A közismert béta-karotin mellett 14 féle karotint tartalmaz.
A jobb felszívódás érdekében tartalmaz még hozzáadott olívaolaj-kivonatot és szójalecitint is.

error: Tartalom másolásvédett !!