A csírák élő élelmiszerek, fontos és élettanilag jól hasznosuló vitamin- és aminosav források, különösen azokban a hónapokban érdemes étrendünket kiegészíteni velük, amikor friss zöldség-gyümölcs hiányában szervezetünknek alternatív forrásokból kell beszereznie megfelelő vitaminszükségletét.

 

Ám a tavaszi-nyári időszakban sem hagyhatjuk figyelmen kívül őket, hiszen a kifejlett növényi társaikhoz képest sokkal koncentráltabban tartalmazzák a létfontosságú vitaminokat
(A-, B-komplex, C-, D-, E- és K-vitamin), ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium stb.), telítetlen zsírsavakat, nyomelemeket és ballasztanyagokat. A következőkben megvizsgáljuk, mely csírafajtákat érdemes rendszeresen fogyasztani és miért.

 

 

Röviden és általánosságban

 

A csíráztatás rejtelmeit és a csíráztatás alatt lezajló érdekes folyamatokat sok oldalban lehetne taglalni, annyit viszont mindenképp érdemes megjegyezni, hogy feltétlenül organikus, kifejezetten csíráztatásra szánt magvakat válasszunk, elkerülvén a különböző mérgező vegyszerekkel kezeteket. Ha pedig boltban vásárolunk, szintén figyeljünk oda a megjelölt származási helyre és a “bio” címkére, és mindig hűtött terméket válasszunk! Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel vagy valamilyen kesztyűvel vegyük ki a fogyasztani kívánt csírákat a dobozból.

 

Van azonban néhány olyan csíra fajta, amelyek önmagukban tartalmaznak mérgező vegyületeket. A lenmag tápanyagai például csíráztatás során emészthetőbbé válnak, ugyanakkor mivel ciánglükozid tartalmú, így felnőtt embernek az egészséges mennyiség nem haladhatja meg a napi 30-50 grammot. Ugyanezen okból kifolyólag nagyon veszélyes egyes cirokfélék csírája is, például a nagy mennyiségben fogyasztott lucerna csíra (szerencsére az átlagos, “egy salátányi” adagnál csak jóval nagyobb mennyiség fogyasztása esetén.) A burgonyafélék (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán) csírájának fogyasztását felejtsük el, mert erősen mérgezőek a bennük található szolanin, tomatin és szolamargin alkaloidák miatt.

 

A biocsírák salaktalanítják a szervezetet, regeneráló hatásúak. Tartalmaznak fehérjét, viszont nincs bennük zsír, koleszterin, hormon és antibiotikum. Leginkább nyersen érdemes őket fogyasztani, salátába vagy szendvicsbe téve. Fontos viszont, hogy várandós nők, gyermekek és idősek, valamint gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát, nekik érdemesebb megfőzni vagy megpárolni (bár ilyenkor veszítenek tápanyagtartalmukból), és akkor is csak módjával fogyasztani.

 

Na de akkor nézzük, miből ajánlatos a salátánkba tenni!

 

Lucernacsíra

 

A lucerna magas klorofill tartalma miatt különösen ajánlott a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, leoldja a koleszterin-lerakódásokat az érfalakról. Ásványisó tartalma kiválóan lúgosítja a vért, míg a benne található B12 vitamin a vérszegénységen segít. Növényi hormonjai segíthetnek a mellrák kialakulásának megelőzésében, a változó kori tüneteket is enyhíti. Magas fehérjetartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felel.

 

Napraforgómag-csíra

 

A napraforgómag-csíra az egyik legkedveltebb csírafajta, mivel kellemes ízű, jódtartalma miatt vízhajtó hatású, jótékony hatással van a cukorbetegségre és a fogyókúra sikerességére is.
Az összes aminosavat tartalmazza, méregtelenítő hatású, emellett magas rosttartalma révén segít helyreállítani az egészséges bélflórát. Sok foszfor, kálcium és E-vitamin is található benne, melyek köztudottan az erős és ápolt körmök és haj zálogai. Vas és réz tartalma elengedhetetlen a vörösvértestképzéshez. A jód pedig esszenciális a megfelelő pajzsmirigy-működéshez és az idegsejtek működéséhez.

 

Hagymacsíra

 

Természetes antibiotikum, tisztítja a vért, a májat, vírus-, gomba- és mikróbaölő. Gyógyírt jelent a gyulladásokra, daganat-gátló, csökkenti a koleszterinszintet és növeli a szervezet ellenálló-képességét. Gyomor- és bélproblémásoknak is ajánlott, mert kifejezetten jótékony hatással bír a reumára és a gyomorfekélyre, de olyan látszólag egyszerű problémákra is javasolt, mint a fejfájás.

 

Brokkolicsíra

 

A brokkoli csírája magához a brokkolihoz hasonlóan rendkívül gazdag C-vitaminban, ezért a megfázásos időszakokban különösen ajánlott. Általános immunredszer erősítő, magas kálcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően. Jó hatással van a hormonháztartás működésére és rákmegelőző hatással is bír.

 

Retekcsíra

 

Legnagyobb arányban A-, B1- és B6-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig a vas, a foszfor, a folsav és a kálium található meg benne. Kiváló a vízhajtó hatása, így veseproblémákkal küszködőknek különösen ajánlott, segít a vesekő eltávolításában is. Gyógyítja a homlok- és orrüreg gyulladását, sőt, az asztmára is jó hatással van.

 

Búzacsíra

 

Mind közül egyértelműen a búzacsírának van a legjótékonyabb hatása, hiszen megtalálható benne a ritka B17-vitamin, mely rákossejt pusztító, segíti a méregtelenítési folyamatokat és az emésztést, tisztítja a májat, serkenti a vér oxigénszállítását, egyensúlyban tartja a vérnyomást, valamint elősegíti a vércukor optimális szinten tartását. Növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet, így azok számára is csodafegyver, akik esetleg már kemoterápiás kezelésben részesültek. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, erősíti az idegrendszert és potencianövelő.
A csontvédelemben is fontos szerepet játszik. Különösen említésre méltó többszörösen telítetlen esszenciális zsírsav tartalma, mely hagyományos táplálékokkal nehezen vihető be a szervezetbe. Minden belső elválasztású mirigy működését segíti, és megtalálható benne a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, melyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani.

error: Tartalom másolásvédett !!