A grapefruit, a citrusok közt az egyik legkésőbb felfedezett gyümölcs. Az 1750-es években fedezték fel Barbadoson. Valószínűsíthetőleg a narancs és a pomelo hibridjeként fejlődött ki. 

 

Magas C-vitamin tartalmának, és az egészségre sokszínűen jótékony hatást gyakorló tulajdonságának köszönhetően hamar elterjedt világszerte. Ma már szinte minden szupermarketben és zöldségesnél találhatunk belőle a polcokon.

 

 A magyar elnevezése a „citrancs” arra utal, hogy a citrom és a narancs keveréke, de ez valószínű annak köszönhető, hogy a grapefruit sokkal hamarabb került a magyar piacra, mint őse a pomelo. Fanyar kesernyés íze miatt kevésbé népszerű gyümölcs, de egyre elterjedtebb és egyre gyakrabban fogyasztott ínyencség hazánkban is, bizonyított jótékony hatása miatt. Ma már világszerte termesztik ezt a növényt, és gyümölcsét igazán sokrétűen használják fel, a héjától, a húsán és levén keresztül a magjáig. Héját gyakran kandírozzák, emellett olajat is szolgáltat. A magjából is olajat sajtolnak, aminek napjainkban óriási gyógyító hatást tulajdonítanak.

 

Miben rejlik a grapefruit különlegessége?

Létezik sárga és rózsaszín húsú grapefruit is, mindkettő igen magas rosttartalommal rendelkezik, ezért az emésztésre kiváltképp jótékonyan hat. A grapefruitnak egyaránt magas a B, A és C-vitamin tartalma.  A benne található bioflavonoidoknak köszönhetően fokozza a C-vitamin hatását. Nagyon sok kálium található benne, mely a májunk és a vérünk méregtelenítésében is kiveszi a szerepét.

 

A népszerű grapefruitmag-kivonat

A grapefruit magjából sajtolt olajból készült kivonat nem is olyan rég terjedt el hazánkban, de azóta óriási népszerűségnek örvend. Vírus, gomba és baktériumölő hatása miatt egyre szívesebben alkalmazzuk például megfázásos időszakokban. Természetes méregtelenítő, támogatja és megerősíti az immunrendszert. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően, megköti a szabad gyököket. Segít a vér és testnedveink lúgosításában.  Belsőleg emésztési problémák, vírusok és gombák által okozott fertőzések, száj és fogínyproblémák kezelésére ajánlott. Külsőleg gombás fertőzések, pattanások, korpás hajra és kiütésekre ajánlott a használata. Főbb hatóanyaga a polifenol, ennek a mennyiségét kell figyelembe vennünk, ha ilyen készítményt vásárolunk. Általában glicerinnel vagy alkohollal hígítják a terméket, ezért nagyon körültekintően kell bánnunk a fogyasztásával.

 

A grapefruit szerepe a tisztító- és fogyókúrákban

A grapefruit a diétázók körében is egy igen elterjedt táplálékforrás. Vannak olyan legendák miszerint a grapefruitnak fogyasztó hatása van, ami így ebben a formában nem teljesen igaz. A grapefruit rostjai rendkívül magas folyadékfelvevő képességgel rendelkeznek, megduzzadnak a gyomorban, így hamarabb telítettség érzetet biztosítanak. Emellett képes a zsírok lebontására, így a koleszterinszintre is kifejezetten jó hatással van. A máj méregtelenítő szerepében is segít, emellett a vérünket is megszabadítja a lerakódásoktól. Lúgosító hatásának köszönhetően segít szervezetünk elsavasodásának megelőzésében.

 

Miért kell vigyázni a grapefruit fogyasztásánál?

Tudományos tény, hogy a grapefruit számos gyógyszer hatását képes csökkenteni. Ezért, ha gyógyszeres kezelés alatt állunk mindenképp érdeklődjünk kezelőorvosunknál, hogy megengedett e a gyümölcsből készült készítmények fogyasztása, ugyanis akár a felére is csökkentheti különböző gyógyszerek hatását. 

Bár ez a gyümölcs rengeteg jótékony hatással rendelkezik, mindenképp mértékkel és körültekintően kell fogyasztanunk. Magas vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően nagyon sok problémára megoldást jelenthet.

Boltunkban beszerezheti a Flavonoid Complex széles spektrumú táplálékkiegészítőt, mely rengeteg természetes összetevőt, köztük grapefruitot is tartalmaz, mely csökkenti a rákos megbetegedések és szívbetegségek kialakulásának lehetőségét. 

error: Tartalom másolásvédett !!