Mindannyian jól tudjuk, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek az emberi élet és egészség fenntartásához és a növekedéshez. Nevük is a „vita”, azaz „élet” szót hordozza magában, jelezve, hogy rohanós hétköznapjaikban is odafigyelést igényelnek. Szervezetünk önmagában nem képes a szükséges mennyiség biztosítására – a legtöbb vitamint egyáltalán nem tudja előállítani –, ezért táplálék formájában napi rendszerességgel kell magunkhoz vennünk.

 

A tudatos, kiegyensúlyozott étrend alapanyagai általában tartalmazzák a megfelelő mennyiséget ezekből a fontos alkotórészekből, ám nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ételeink elkészítési módja a táplálék vitamintartalmát jelentősen csökkentheti, és testünk bizony hoppon maradhat! Nem is beszélve a kedvezőtlen időjárás, a stresszes munkanapok, vagy a nehezebb élethelyzetek okozta megnövekedett vitaminszükségletről.

 

Mi tehát a megoldás? Vitaminpótlás táplálékkiegészítők szedésével. Azonban itt is körültekintőnek kell lennünk, hogy eligazodjunk a rendkívül széles kínálatban. Nem mindegy, hogy az adott vitamin hogyan készül: természetes alapanyagokból vagy szintetikusan előállítva.

 

Természetesnek nevezhetünk egy vitamint, ha természetes összetevőkből vegyi kezelés, átalakítás és adalékanyagok hozzáadása nélkül állítják elő. Ezekben a komplex készítményekben a vitaminok minden lényeges alkotóeleme megtalálható, így azok szimbiotikus hatása révén nagy hatékonysággal szívódnak fel és erősítik szervezetünket. Nem mondhatjuk el ugyanezt a mesterséges vitaminokról, melyek a természetben megtalálható vitaminoknak csak egyes izolált részeit tartalmazzák.

 

A kémiai úton előállított vitaminok más térgeometriájú vegyületeket tartalmazhatnak, mint a természetesek, így megtörténhet, hogy a szervezetünk idegen anyagként tekint rájuk, és megpróbálja eltávolítani azokat. Ennek következtében a vitaminbevitel nem éri el a szándékolt hatást, sőt, az is előfordulhat, hogy a kiválasztó szervek (máj, vese) nem tudnak megbirkózni a feladattal, és a nem hasznosított anyagok lerakódnak a szervezetben, további károkat okozva.

 

Amennyiben nem figyelünk oda a helyes adagolásra, és a szükségesnél több vitamint veszünk be, a szintetikus vitaminok jóval gyakrabban okoznak enyhébb vagy erősebb gyomor- és bélpanaszokat, mint természetes társaik, és többször fordulnak elő toxikus reakciók is.

 

Ha a vitaminokat természetes forrásból állítják elő, akkor nemcsak magát a vitamint, de egyéb hasznos anyagokat is bejuttatunk a szervezetünkbe, melyek jótékony hatása felerősíti a vitaminok hasznosulását, segíti felszívódásukat. Így például a növényi kivonat alkalmazása kedvezőbb, mint a tisztán kinyert vagy előállított hatóanyagé.

 

A tökéletes megoldás persze az lenne, ha teljes vitamin- és ásványi anyag-szükségletünket fedeznénk zöldség- és gyümölcsfogyasztásból, de ha ezt nem tudjuk önmagunk számára biztosítani, táplálékkiegészítőkkel gondoskodjunk az optimális tápanyag bevitelről jó közérzetünk, egészségünk megőrzése vagy a betegségekből való gyors felépülés érdekében!

error: Tartalom másolásvédett !!