Sokunk élete a mindennapos rohanásból, teljesítménykényszerből, idegeskedésből, egyszóval stresszből áll. Leginkább a tünetektől szenvedünk, ami lehet a magas vérnyomás, fejfájás, belső remegés, izommerevség, görcsök, éjszaki álmatlanság. Tulajdonképpen rengeteg tünetet lehetne még felsorolni, de sokkal hatékonyabb, ha azokat nézzük most meg, amiktől enyhülhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek ezek a tünetek. Léteznek kémiai, illetve természetes szerek ellenük, de mivel a kémiaiaknak számtalan mellékhatása lehet, most inkább a természeteseket vegyük számba.

 

Természetes fűszernövény rengeteg van, amiket akár bioboltokban, közértekben, vagy netről is megrendelhetünk, de akár kiskertünkben is megterem. Nézzünk most pár példát ezek közül:

 

1. Bazsalikom:

A tél, vagy akár az ünnepek magában hordoznak lehetséges egészségügyi problémákat, mint a meghűléses betegségek és az emésztéssel kapcsolatos problémák. Ezekre a gondokra létezik egy remek fűszernövény, a bazsalikom, ami mind a két problémát képes egyszerre enyhíteni, hiszen köhögéscsillapító, emésztéssegítő, szél- és vizelethajtó, illetve pluszban még nyugtató hatású is. Maga a növény meleg és fényigényes, tehát nem tesz neki jót a hideg, így beltéri nevelése ajánlatos, leveleit fogyasszuk.

 

2. Citromfű:

Kisgyermekes anyukák tudják, hogy mekkora segítség tud lenni például a citromfű tea, hiszen idegnyugtató hatása van. Oldja a görcsöket, a szorongást, jótékonyan hat az emésztésre és még vírusölő hatása is ismert. Zöld leveleivel ételeket díszíthetünk, szárítva teát készíthetünk belőle, kellemes, nyugtató illata miatt kis zacskóba, párnácskákba is tölthetjük.

 

3. Kerti majoránna:

Erről a kerti fűszerről azonnal a finom ételek jutnak eszünkbe, hiszen a legtöbben ételek ízesítésére használjuk. Van azonban rengeteg kevésbé ismert gyógyhatása is, mint például az, hogy az asztmatikus betegségek egyik hatékony tünetenyhítő szere. Mindezek mellett remek szélhajtó és gyulladáscsökkentő is. Szárított változatából ülőfürdőt is készíthetünk, illetve illatosíthatjuk otthonunkat vele.

 

4. Izsóp:

Ez a nyugat-ázsiai, ókorban már ismeretes gyógyító fűszernövény nem igazán ismeretes a hazai háziasszonyok körében, pedig több étel ízesítésénél is használhatjuk. Akár gyümölcsből, vagy zöldségből készült salátánál, vagy szárnyas húsok elkészítésénél. Görcsoldó, nyákoldó, gyulladás gátló és szélhajtó hatása is van. Szárított virágából készült teáját hurutos betegségekre nyákoldóként ihatjuk, de a szorongásos pszichés betegségeken is segít.

 

5. Orvosi zsálya:

A régiek univerzális gyógynövénynek tartották, amellyel sok betegséget meg lehet gyógyítani, és még ételeket is ízletesebbé lehet vele tenni. Sertés- és baromfi húsokhoz, halas ételekhez, illetve paradicsomos, zöldséges ételek ízesítéséhez használhatjuk. Friss, vagy szárított leveleiből teák készíthetők, mely remekül enyhíti öblögetéssel a torok betegségeit. Arclemosáshoz és fürdővizekhez is szokták alkalmazni.

 

5 + 1. Borágó:

Ezen fűszernövényből nyert zsíros olaj fitohormonokat tartalmaz és az érelmeszesedés megelőzésére használhatjuk. Zsenge hajtásai mártások, zöldségek ízesítésére is kiváló.

error: Tartalom másolásvédett !!