Ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön, mindenképpen szükség van megfelelő tápanyagellátásra és természetesen vitaminokra is. Ugyanis az optimális működéshez és jó közérzetünkhöz megfelelő vitaminszintre van szüksége a szervezetünknek. Ha vitaminhiány lép fel a szervezetünkben, akkor legyengülhet az immunrendszerünk, károsodhat a szemünk, nehezebben regenerálódnak a sejtjeink, sőt a fogaink és a csontjaink is kevésbé lesznek tartósak.

 

Viszont ha a vitaminhiányt időben felismerjük, akkor még visszafordíthatjuk a folyamatokat. Mindehhez ügyelnünk kell a táplálkozásunkra és vitaminkészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel is megtámogathatjuk a szervezetünket.

 

A vitaminhiány tünetei nagyon különbözőek lehetnek annak függvényében, hogy milyen vitamin hiányzik a szervezetünkből.

 

A-vitamin hiánya esetén a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló-képessége csökken, túlfokozott hiánya esetén károsodhat a szaruhártya és farkasvakság is kialakulhat.

A különböző típusú B-vitaminok a szem, a bőr és az idegrendszer optimális működésére ügyelnek, ezért a hiányukat elengedhetetlenül szükséges megszüntetni.

A C-vitamin hiánya a szívbetegségek és a szürke hályog kialakulásának egyik komponense lehet. Szerencsére a legoptimálisabban pótolható vitaminféleség.

D-vitamin hiány esetén csökkenni fog a csontok ásványianyag-tartalma, így könnyebben alakulhat ki például csontritkulás. Az életkor előrehaladtával egyre kevesebb D-vitamin jut a szervezetbe és ráadásul egyre nehézkesebb ennek a vitaminnak a pótlása, ezért kritikus az idősek helyzete a D-vitamin fogyasztása szempontjából.

Az E-vitamin késlelteti az öregedést, ráadásul segít a szervezetnek a káros anyagok kiszűrésében is. Ha zsírfelszívódási zavar jön létre, akkor E-vitamin-hiánnyal kell számolni és megfelelő módon pótolni kell azt, ugyanis ilyen esetben a vörösvérsejtek élettartama is csökken.

A K-vitamin hiánya bél- és májbetegségeket okozhat. Zsíremésztési és felszívódási zavarokkal küszködőknek fokozottan oda kell figyelni az elégséges K-vitamin bevitelére, ugyanis a hiánya akadályozhatja a véralvadást. Hiány esetén szigorú orvosi felügyelet szükséges, mert egy komolyabb sérülés esetén az elvérzés veszélye is fennállhat.

 

A vitaminok egyik része vízben, a másik része pedig zsírban oldódó vitamin. A C- és B-vitaminok azok, melyek vízben oldódnak, az összes többi, az A, D, E és K–vitaminok valamennyien a zsírban oldódó vitaminok családjába tartoznak. Azt érdemes tudni, hogy a vízben oldódó vitaminok amilyen gyorsan kiürülnek a szervezetből, ugyanolyan könnyen pótolhatóak a szervezet számára, a zsírban oldódóak pótlására viszont fokozottan oda kell figyelni. Például a D-vitamint mindenképpen csak étkezés után szabad fogyasztani, ugyanis elengedhetetlenül szükséges a felszívódásához minimális mennyiségű zsiradék.

 

Amennyiben nem tudunk kiegyensúlyozottan táplálkozni, abban az esetben célszerű minél körültekintőbben odafigyelni a vitaminhiányos tünetek minél hatékonyabb felismerésére. Mindenképpen fontos a prevenció, azaz a megelőzés, amihez hatékony segítséget tudnak nyújtani a különböző táplálékkiegészítők.

error: Tartalom másolásvédett !!