Öt alapelv a tisztább táplálkozásért

 

Mit jelent a tiszta étkezés? Egyszerű megfogalmazásban a minimális feldolgozású, vagy a lehető legtermészetesebb formában való ételek fogyasztását jelentő életmódot-, melyet már a teljes értékű étkezés kapcsán ismerünk. A természetes tápanyagokban gazdag teljes értékű ételek a Neolife filozófia alapkövei a Társaság 1958-as alapítása óta. Az alábbiakban néhány olyan módszert olvashat, amellyel a tiszta étkezést beillesztheti a mindennapjaiba:

 

 Tegyen rendet  a kamrájában

Az alacsony tápanyagtartalmú, feldolgozott fehér lisztet, fehér kenyeret és fehér cukrot tartalmazó ételeket dobja ki, és használjon helyettük tápanyagokban gazdag teljes kiőrlésű gabonákat, mint például a teljes kiőrlésű liszt vagy maglisztek, 100 %-ban teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, agavé szirup vagy nyers méz.

 

 Tanulmányozza a címkét!

Előrecsomagolt termékeknél nézze meg az összetevőket, a legjobb, ha háromnál több összetevőt nem tartalmaz. Az előre csomagolt ételek általában sok hozzáadott cukrot tartalmaznak, melyek jelentősen növelhetik a derékbőséget és magas a nátriumtartalmuk, melyek megemelhetik a vérnyomást. Néhány nem teljesen nyilvánvaló „bűnös”: paradicsomszósz, lekvárok és dzsemek, valamint a tejtermékek.

 

 Válassza az organikust!

Amikor lehetséges, vásároljon ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó gyümölcsöket és zöldségeket
(frissen a legjobb), vagy fagyasztva, illetve konzervként. Ellenőrizze az összetevők listáját, hogy elkerülje a hozzáadott cukrot, a nátriumot vagy a tartósítószereket.

 

 Használjon egészséges zsírokat!

A margarinból és vörös húsokból származó telített zsírok helyett kiváló választás a szívbarát zsírokat tartalmazó olívaolaj, avokádó és házi vaj diófélékből.

 

 Főzzön otthon!

A természetes alapanyagokból (nem előre kikevert alapporokból) készített ételek lehetővé teszik, hogy az összetevőket ellenőrzése alatt tartsa és csökkentse a feldolgozott élelmiszerek iránti függőségét. Vonja be a családját és barátait a kreatív feladatokba és töltsenek együtt minőségi időt az ételek elkészítése során!

 

 

 A tiszta étkezés és táplálkozási mítoszok

 

Mítosz: Ne egyen este 8 óra után.

Hamis! A test nem tudja megmondani az időt! Ha éjjel tör az éhség az emberre, válasszon okosan nassolnivalót.
Egy nagydoboz jégkrém helyett fogyasszon egy szelet gyümölcsöt, vagy egy kis tálka enyhén cukrozott gabonát tejjel. Egy fél szelet étcsokoládés-mogyoróvajas NeolifeBar is ízletes megoldás.

 

Mítosz: Mindenáron kerülje el a zsírok fogyasztását.

Hamis! A zsírszegény étrenddel csökkenhet a jóllakottság érzése, és ezt kompenzálandó megnövekedhet a szénhidrátfogyasztás. Két tanulmány is rámutatott arra, hogy a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása hozzájárulhat a súlyvesztéshez és a jobb egészségi állapot eléréséhez.
A Tufts  University kutatói 120 ezer ember étrendjét követték figyelemmel, és arra jutottak, hogy azok, akik több alacsony zsírtartalmú vagy zsírszegény tejterméket fogyasztottak, több szénhidrátot ettek, a zsírból származó kalóriákat helyettesítendő és kiegészítendő.

Egy másik tanulmány 27 ezer ember étrendjét vizsgálva jutott arra a következtetésre, hogy a teljes értékű tejtermékek fogyasztása- úgymint joghurt és sajt- 23%-kal csökkentette a kettestípusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valószínűleg a teljes értékű tejtermékekben található speciális zsírsavaknak és egyéb tápanyagoknak köszönhetően.

Győződjön meg róla, hogy egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírokat fogyaszt, úgymint olívaolaj, repceolaj és sáfrányolaj és magvakból sajtolt olajokat. Kerülje a transzzsírokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségekkel.

 

Mítosz:  a „diétás”, a „light”, az „alacsony zsírtartalmú” vagy „zsírokat nem tartalmazó” és „alacsony szénhidráttartalmú” ételek fogyasztása hozzásegít a súlyvesztéshez…

Hamis! Ezek az ételek nem mindig jelentenek alacsonyabb kalóriát. Előfordulhat, hogy többet eszünk belőle a szükségesnél és nagy valószínűséggel tartalmaznak mesterséges édesítőszereket és transzzsírokat. Tanulmányok mutattak rá a diétás üdítők és a súlygyarapodás közötti kapcsolatra!

 

Mítosz: A szénhidrátok kövérré tesznek.

Hamis! Az igaz, hogy a fehértészta, a fánkok és a fehérkenyér nagy mennyiségű fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és megemelheti a vércukorszintet. Ezek helyett válasszon teljes értékű szénhidrátokat, mint a 100%ig teljes kiőrlésű kenyér, rizsparéj (quinoa), teljes kiőrlésű tészta, magvak, gyümölcsök és zöldségek- és fogyassza őket mértékkel. Ezek az ételek fontos rost- és fitonutriens forrásnak számítanak.

 

Mítosz: Normális, ha fogyókúra közben éhesnek érezzük magunkat.

Hamis! Ez nem lesz így, ha tápláló, fehérjében és rostban gazdag ételeket fogyaszt minden egyes étkezéskor.
Az étkezések között ne teljen el túlságosan hosszú idő, különben az éhségérzetért felelős hormonok mozgásba lendülnek. Próbáljon meg három-négy óránként enni. A NeolifeShake kiváló étkezés-helyettesítő, míg a NeolifeBar az étkezések között segít.

 

Mítosz: Annyit lehet enni, amennyit csak akar, amíg edz az ember.

Hamis! Ameddig nem olimpikon, aki naponta 8 órát edz, ez egész egyszerűen nem igaz. Válassza az alacsony zsírtartalmú, fehérje és rost gazdag egészséges ételeket és azokat is fogyassza mértékkel. Alkoholt is csak mértékkel fogyasszon. Jóllakottság érzésig egyen, ne túlevésig.