Új jelszó kérése
TOP termékek
Hírlevél
Neolife központ elérhetősége
Fizetési megoldás
Házhozszállítás
Fogyasztó Barát

Fogyasztóbarát

Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2015.12.11 13:54

A teljes értékű forrásból származó étrend-kiegészítés ereje

 

 

 

Az elmúlt évtizedekben, a tudósok megpróbálták kideríteni pontosan mi is az a teljes értékű alapanyag, ami növeli az energiát és vitalitást, ha jelen van az étrendünkben és miért lép fel fáradtság, amikor hiányzik az étrendünkből.

 

Nemrég a kutatók gyógyszerészeti szemszögből, egymástól különválasztva próbálták megközelíteni a dolgokat, meg szerették volna találni azt az egyetlen összetevőt, ami “csodákra” képes. Több évtizedes sikertelen próbálkozás után, nyilvánvalóvá vált, hogy nem egy dologról van szó. Valójában a teljes értékű alapanyagok, a bennük levő tápanyagok és az általuk a sejtek, a szövetek, a szervek, a különböző rendszerek működésére kifejtett összetett és szinergista hatás együttese az, ami egymástól függetlenül, mégis egy egymásra ható mechanizmust hoz létre.

Ez az új megközelítés, gondolkodásmódbeli váltás vehető ki a legrangosabb nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelenő cikkekből. Még sok minden vár tisztázásra, mégis az emberek ennek hatására, több gondot fordítanak egészségi állapotukra.

 

 

Az étel energiát és vitalitást nyújt!

 

Semmi kétség sem fér ahhoz, hogy némely étel segít abban, hogy energikusabbak és életerősebbek legyünk. Pontosan ezért egyre több egészségügyi szakember javasolja azt, hogy bizonyos ételből többet, másból viszont kevesebbet vagy egyáltalán ne fogyasszunk. Pontosan azoknak az ételeknek a fogyasztását javasolják, melyekről évek óta egyre többet hallunk: a zöldség, a gyümölcs, a teljes őrlésű gabona és a hal a lista elején van. Az ezekből származó tápanyagok fontosságának a kiemelése is a gondolkodásmód változását jelzi.

Ugyanakkor az is világos, hogy ezek az ételek, a bennük levő tápanyagok miatt olyan fontosak, ezekre irányul a figyelem; a lista karotinoidokat, omega-3 zsírsavakat, polifenolokat, keresztesvirágúakban található összetevőket tartalmaz egyebek mellett.

 

A karotinoidok és az omega-3 zsírsavak a legerősebb tápanyagok.

 

Omega-3 Salmon Oil PlusSzámos tudományos cikk ezeknek a teljes értékű forrásból származó tápanyag csoportoknak a jelentőségét emeli ki. A legfontosabb eredmények a karotinoidok és az omega-3 zsírsavak esetében születtek, a tanulmányok is erre összpontosítanak. Az üzenet az, hogy alapvetően fontos ezeknek a tápanyagoknak a széles skálán történő napi bevitele, mintsem egyes izolált tápanyag fogyasztása.

 

 


A tápanyagok mennyisége és sokfélesége a kulcs

 

Az elképzelés, hogy a tápanyagok összetett családok, csoportok formájában léteznek és hogy külön-külön ugyanakkor szinergista módon is működnek úgy családon belül, mint más csoportokkal, a GNLD étrend-kiegészítői kidolgozásának és kifejlesztésének egyik alapelve. Hiszünk abban, hogy a természetben minden egy jól meghatározott céllal történik, és minden mindennel összefügg. Eldöntöttük, hogy mi is ezen az úton haladunk, ezért olyan termékeket fejlesztettünk ki, melyek teljes értékű alapanyagokból származó tápanyagok megfelelő mennyiségét és sokféleségét nyújtják, ami az egészséges táplálkozás alapját jelenti. A legfrissebb kutatások eredményei is azt igazolják, hogy ez a helyes megközelítés.

 

 

 

Carotenoid Complex

CAROTENOID COMPLEX

15 beazonosított karotinoidot tartalmaz.

Karotinoidok: nemcsak egyszerűen beta-karotin.

 Amikor megjelentek a színes zöldségekből és gyümölcsökből származó előnyökre vonatkozó adatok, a gyártók főleg egy bizonyos karotinoidra kezdtek el összpontosítani: a betakarotinra.

Amikor még egyáltalán nem bizonyosodott be, hogy a jótékony hatásért csak ez az egy lenne felelős, egyes gyártók a gyors és egyszerű módját választották az ebből származó meggazdagodásnak, figyelmen kívül hagyva az ide vonatkozó tudományos kutatások eredményeit és a fogyasztók érdekeit.

Azóta a tudomány lassan, de kísérletek igazolta tényekkel alátámasztva igazolta ennek a megközelítésnek a megtévesztő jellegét. 2000 októberében, a Harvard School of Public Health kutatói egy cikket jelentettek meg az American Journal of Clinical Nutrition hasábjain, kiemelve, hogy egyazon családba tartozó több karotinoidról van szó, melyek egészségünk szempontjából egyaránt fontosak, ezek az alfa és beta-karotin, likopen, lutein és beta-kriptoxantin.

Amikor a GNLD Tudományos Tanácsadó Testülete az első teljes értékű forrásból származó karotinoidokat tartalmazó étrend-kiegészítőt kidolgozta, az volt a stratégiája, hogy a sárgarépában, paradicsomban, spenótban, paprikában, őszi barackban, eperben és sárgabarackban található karotinoidok családjának jótékony hatását egyetlen étrend-kiegészítőben gyűjtse össze. Azóta a tudomány igazolta ezeknek a karotinoidoknak a jelenlétét ezekben az alapanyagokban, egyben a stratégia helyességét is. A Carotenoid Complex ma is egy olyan termék, ami bizonyítottan jótékony hatást fejt ki.

 

Kevésbé ismert karotinoidok: most a megérdemelt figyelem középpontjában

 

zöldségekKevésbé ismert karotinoidok, melyek szinergista módon működnek családon belül most egyre inkább magukra vonják a tudósok figyelmét.

Betakriptoxantin:

Egy 2009-ben a Carcinogenesis hasábjain közölt tanulmány szerint, a betakriptoxantin nemcsak egy antioxidáns, hanem az oxidáció okozta DNS károsodások javítását is serkenti.

Kantaxantin:
A Journal of Food Science-ben a kutatók kifejtik, hogy ez az egyedi karotinoid egy erős
neurovegetatív rendellenesség semlegesítő faktor.

Kapszantin:

Ez a színes karotinoid a paprikában és a paprika-félékben található. A 2009 márciusában, a Food Reviews International-ben megjelent cikk a kapszantin antioxidáns tulajdonságát taglalja.

 

 

Omega-3: egyre több jótékony hatás

 

A kutatókat meglepetésként érte az a felfedezés, hogy az EPA és a DHA segíti a normális szívműködést. Sokáig úgy tartották, hogy a zsírban gazdag étrendnek negatív hatásai vannak. Fény derült arra, hogy táplálkozás szempontjából vannak jó zsírok és rossz zsírok. Az is világossá vált, hogy túl sok rossz és nem elegendő jó zsírt fogyasztunk. Amikor a kutatók jobban megismerték az omega-3 zsírsavakat és azok jótékony hatásait, újabb tápanyagokat fedeztek fel. Az első az eikozapentaénsav vagyis az EPA volt.


Azután következett a dokozahexaénsav…a DHA. Egy új piac jött létre a tudatos fogyasztók igényeinek kielégítésére, mely az omega-3 zsírsavak jótékony hatására alapozott.


A következő évtizedekben, az EPA-t és a DHA-t elsődelges bioaktív omega-3 zsírsavaknak ismerték el. Amikor klinikai tesztek is igazolták az omega-3 zsírsavak utólagos jótékony hatásait, ezt az EPA és a DHA sokrétűségeként ismerték el.

 

A természetben több mint nyolcféle omega-3 zsírsav létezik

Az utóbbi években végzett, az omega-3 zsírsavaknak az emberi táplálkozásban betöltött szerepére vonatkozó kutatások azt igazolják, hogy nemcsak a két fent említett omega-3 zsírsav fejt ki jótékony hatást. Az EPA-hoz és a DHA-hoz hasonlóan fontos, más, az omega-3 zsírsavak családjába tartozó tag is a figyelem középpontjába került. Mindegyik külön-külön és szinergista módon is fontosnak bizonyult.

 

A GNLD Tudományos Tanácsadó Testülete omega-3 zsírsavakra vonatkozó kutatásait a ’70-es években kezdte. Az volt a cél, hogy egy olyan terméket dolgozzunk ki, mely tükrözi a természet ihlette elvet. Ezért a természetes lazac olajat választottuk alapanyagul. Több évtizedes kutatás eredményeként, az Omega-3 Salmon Oil Plus ma is az omega-3 zsírsavra épülő étrend-kiegészítés avantgárd terméke. Mindig tiszta lazacolajból készül, az első olyan termék, ami a “molekuláris differenciálás” módszerével készül, az emberi tápláléklánc részét képező, az omega-3 zsírsavak családjába tartozó 8 tag jótékony hatását nyújtja.

 


Az omega-3 zsírsavak erősítik a karotinoidok jótékony hatását: szinergia a szinergiában.

Minél mélyebbre ásnak a kutatók a humán biokémiában, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy ez a terület módfelett bonyolult és összetett. Egyre hosszabb azoknak a tápanyagoknak a listája, melyek külön-külön és szinergista módon is kifejtik hatásukat, és melyeknek működését még nem értjük teljes mértékben. A felfedezések nem annyira meglepőek, mint néhány évvel ezelőtt. Egyre több kutató meg van győződve, hogy a tápanyagok jótékony hatását, összetett működését, egymásra gyakorolt hatását átfogó tanulmányok fogják ismertetni.

Az biztos, hogy az emberi szervezet a táplálékból származó több száz tápanyag segítségével működik. Ezeknek a tápanyagoknak teljes értékű forrásból kell származniuk, mindig jelen kell lenniük a szervezetben, azért, hogy az tökéletesen működhessen.

Egy példát arra, hogy mennyire fontos a tápanyag-tápanyag összefüggés egy, a European Journal of Nutrition-ban megjelent cikk szolgáltat, mely arról szól, hogy az omega-3 zsírsavak képesek egyes karotinoid hatását megerősíteni.

 

 

Kevésbé ismert omega-3 zsírsavak kerültek a figyelem középpontjába



salata

Miközben az omega-3 zsírsavak komplexitása egyre ismertebb ténnyé válik, új, eddig kevésbé ismert tápanyagok kerülnek reflektorfénybe. A dokozapentaénsav vagy DPA fontossága ma már ismert, úgy is mint egymagában, és úgy is mint az EPA-val és DHA-val együtt ható tápanyag. Az eikozatriénsav (ETE) és az eikozatetraénsav (ETA) fontos szerepet játszanak a gyulladási folyamatok kezelésében.

DPA:

A 2000-es évek elején figyeltek fel egy másik omega-3 zsírsavra, a dokozapentaénsavra, mely a szív egészséges működésében játszik fontos szerepet.
Több tudományos tanulmány is igazolta a DPA fontosságát, főleg más omega-3 zsírsavval szinergiában.


Egy 2011-ben, a Progressive Lipid Research-ben megjelent cikkben a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a trombocita aggregáció-gátlásban a DPA sokkal hatékonyabb, mint az EPA és a DHA. Az Atherosclerosis szeptemberi számában a kutatók kifejtették, hogy az alacsony DPA-szint egymagában egy marker is lehet, függetlenül a trombózis-kockázattól. Minél alacsonyabb a DPA-szint, annál magasabb a kockázat.

 

Újabb adatok kerültek felszínre arra vonatkozóan mennyire fontos szerepet tölt be a DPA a szervezet működésében, beleértve a zsírszintézisben részt vevő gének, valamint a gyulladásos válaszreakció ellenőrzését.

 

ETE, ETA & EPA: a hármas erő.

 

Ezzel a három, az omega-3 zsírsavak családjába tartozó tagra vonatkozóan is újabb felfedezések láttak napvilágot. A közös nevük “eikozanoidok”: eikozatriénsav (ETE), eikozatetraénsav (ETA) és  eikozapentaénsav (EPA). Ez a három eikozanoid omega-3 zsírsav együttesen hat az antigyulladásos egyensúlyra az omega-6 zsírsavakkal szemben, melyeket a nyugati étrend bőségesen tartalmaz. Emellett az “autakoidok” (helyi hormonok) létrejöttét is gátolják.

Az ETE-nek más tulajdonságai is vannak. A Korean Journal of Medical Science hasábjain, a kutatók az emeberi szervezetre gyakorolt foto-protektív tulajdonságáról is beszámoltak. Egy másik tanulmány, mely a fent említett magazin egy másik számában jelent meg(10) arról számol be, hogy az ETE (helyileg alkalmazva) védelmet nyújthat az UV sugarak okozta öregedéssel szemben.

 

 

 

Webáruház készítés