Új jelszó kérése
TOP termékek
Hírlevél
Neolife központ elérhetősége
Fizetési megoldás
Házhozszállítás
Fogyasztó Barát

Fogyasztóbarát

Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.12 17:43

Omega-3 kisokos – minden, amit tudni akartál róla

 

 

A többszörösen telítetlen zsírsavak családjába tartozó Omega-3 zsírsavak az emberi szervezet számára alapvető fontosságúak, de az emberi test nem képes az előállítására, csak élelmiszerekkel és étrend-kiegészítők formájában tudjuk a szervezetünkbe bevinni.

Az élelmiszerek közül a legjobb Omega-3 források a hideg vízi halak, például a makréla és a lazac. De ezek a zsírsavak több növényben is megtalálhatóak, tehát, ha nem kedveljük a halat, akkor is van módunk természetes módon bevinni ezt a létfontosságú összetevőt a szervezetünkbe. Omega-3 zsírsavat tartalmaznak a növényi olajok, a diófélék, sőt számos zöldség, a brokkoli, a római saláta, a kelkáposzta, a zöldbab, szójabab, de még az igen népszerű Chia mag is. A gyümölcsök közül a málna és a szamóca tartalmaz nagy mennyiségben Omega-3 zsírsavat.
Az esszenciális zsírsavak családjába tartozó Omega-3 és Omega-6 nagyban hozzájárul a szervezet ideális működéséhez.


Az Omega-3 felelős a szervezetben a gyulladáscsökkentésért, az arthritis, a depresszió, valamint különböző szívbetegségek és ráktípusok kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Tudományosan kimutatták, hogy az Omega-3 jó hatással van a szív- és érrendszer, valamint az agy egészségére. Ráadásul az Omega-3-at használják a cukorbetegség, magas vérnyomás és egyes bőrbetegségek kezelése során.


Az Omega-3 esszenciális zsírsavak mérséklik a szívbetegségek kialakulásának veszélyét, sőt, rendszeres fogyasztásával kiküszöbölhetőek az olyan betegségek, mint például a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a menstruációs fájdalom, a hiperaktivitás, a csontritkulás, a vese problémák, a depresszió, a bipoláris rendellenesség, a pszichózis, vagy a rák.


Mindezek tetejébe tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a halolaj segítségével még a fogyás is beindítható magas Omega-3 zsírsav tartalma miatt.
Az omega-3 zsírsavak három legfontosabb megjelenési alakja az eikozapentaénsav, az EPA, a dokozahexaénsav, a DHA és az alfa-linolénsav, röviden ALA. Az EPA és a DHA olyan hosszú láncú zsírsavak, melyek a szervezet számára könnyen hasznosíthatóak, az ALA ezzel szemben egy rövid szénláncú zsírsav, amit a szervezetnek át kell alakítani, hogy biológiailag hasznos legyen számára. Az ALA a lenmagban, a lenmagolajban, a repceolajban, a szójababban, a diókban, a spenótban és a brokkoliban található meg. Viszont ezekben az élelmiszerekben kevés az EPA és a DHA. Ezzel szemben a halolajak egyaránt tartalmaznak EPA-t és DHA-t.
Az Omega-6 zsírsavak szintén hatással vannak a megfelelő agyműködésre, a bőr- és hajnövekedésre, valamint a csontok állapotára és az anyagcserére. Az Omega-6-ot hatékonyan tudják használni az allergia és ekcéma kezelésében, a csontritkulás megelőzésében, valamint a PMS tüneteinek enyhítésében is.


Azt viszont jó tudni, hogy az Omega-6 túladagolása beindítja az ellentétes folyamatot. Nagy mennyiségű fogyasztása esetén a szervezetben gyulladásos tünetek alakulhatnak ki, felerősödik az ekcéma, az akné, sőt az ízületi gyulladásos fájdalmak is erősödni fognak.
Megfelelő arányú Omega-3 és Omega-6 fogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk egészsége érdekében. Ha az ezeket a zsírsavakat biztosító élelmiszereket nem kedveljük, akkor tabletták/kapszulák formájában is bevihetjük őket a szervezetünkbe.

Webáruház készítés