Új jelszó kérése
TOP termékek
Hírlevél
Neolife központ elérhetősége
Fizetési megoldás
Házhozszállítás
Fogyasztó Barát

Fogyasztóbarát

Tanúsítvány
SSL Certificate
Blog
2018.03.14 14:41

7 dolog, amit nem tudtál a flavonoidokról

 

A flavonoidok lassan teljesen belopják magukat a köztudatba, egyre több ember hallotta már ezt a kifejezést, sőt egyre többen tudják, hogy a gyógynövények a flavonoidok elnevezést viselő gyógyhatású vegyületcsoportnak köszönhetik előnyös tulajdonságaikat.

A flavonoidok szilárd halmazállapotú vegyületek, ha szobahőmérsékleten nézzük az állapotukat, sőt az is köztudott, hogy a növényi anyagcsere másodlagos termékeiként jönnek létre. A kutatások során több mint négyezer flavonoid-féleséget azonosítottak már, melyek a virágok, gyümölcsök és a növényi levelek színéért is felelősek, ráadásul egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak egészségmegőrző és betegségmegelőző szerepüknek is. Ezek mellett azért vannak olyan dolgok, amelyeket kevesebb ember tud a flavonoidokról.

  1. A flavonoidokat a növények saját maguk számára termelik védelmi célból, elsősorban a káros UV sugárzás és a növényi kórokozók elleni védelemre szolgál.

  2. Legjelentősebb tulajdonságuk, hogy kedvező antioxidáns képességekkel bírnak. A szervezet védelmét biztosítják a káros és szabad gyökökkel szemben. A flavonoidok a szabadgyökök kialakulását akadályozó védelmi rendszer kiépítésében segítik az antioxidáns vitaminokat és enzimeket.

  3. Flavonoid vegyületet minden növény termel, de szerkezetükben, megjelenési formájukban jelentős eltérés lehet. A flavonoidok elsősorban a gyümölcsök héjában, valamint a növények szárában, kocsányában és magjában találhatóak meg. Legjelentősebb flavonoid források a bogyós gyümölcsök, a leveles zöldségek és hagymafélék.

  4. A flavonoidok tulajdonképpen növényi festékanyagok, melyek vízben oldódnak.

  5. A növényi tápanyagok elfogyasztása során a szervezetbe kerülő flavonoidoknak egészségvédő és betegségmegelőző hatása van. Élelmiszer formájában történő fogyasztásuk nem jelent kockázatot az emberi szervezet számára, sőt inkább jelentős pozitív hatása van, hiszen segítenek a szervezet számára fenntartani az egyensúlyt a modern életvitel hatására kialakult kedvezőtlen hatásokkal szemben. Például Szent-Györgyi Albert azt is bebizonyította, hogy a flavonoidok növelik a C-vitamin felvételét a vesékben és a májban is.

  6. A flavonoidok hozzájárulnak a szervezet keringési zavarainak helyreállításához, elősegítik a jobb anyagcserét. A flavonoidok hatására szervezetünk sejtjei több oxigénhez jutnak. A flavonoidoknak nemcsak megelőző és regeneráló hatása van, hanem csökkenthetik a kemoterápiás és sugárkezelések nem túl kellemes mellékhatásait is. Ezek mellett antiallergén és asztmaellenes hatással is felruházták.

  7. Nemcsak a növényi élelmiszerek fogyasztásával, hanem a flavonoid tartalmú készítmények fogyasztásával elejét vehetjük a nemkívánatos szív- és érrendszeri megbetegedések és daganatos problémák létrejöttének is. Az utóbbi években hazánkban is megsokszorozódott a flavonoid tartalmú készítmények és étrend-kiegészítők térnyerése. Ezek a készítmények gyakran tartalmaznak máriatövist, fekete szedret, fekete áfonyát, bazsalikomot, mentát, szurokfüvet, rozmaringot, zsályát és kakukkfüvet.
Webáruház készítés